Včerejšího Běhu Nepomukem se zúčastnilo celkem 114 závodníků všech věkových kategorií. V rámci běhu měli možnost návštěvníci ochutnat některá vína z naší nabídky. Prezentována byly čtyři vinařství a největší zájem byl o Rulandské šedé 2016 z Vinný dům a o Ryzlink Rýnský 2017 z Vinařství Pod Radobýlem.
Vynikající vína, přátelská atmosféra, pohostinnost, gastro speciality, italská káva, dorty a zákusky, možnost proletět se vrtulníkem nad vinicemi, skákací hrad pro děti, to byly atributy, které provázely 1.9.2018 den Otevřeného vinařství Štěpán Maňák. Na kvalitu vín z vinařství Štěpán Maňák jsme si již zvykli, ale možnost ochutnat na místě více než 60 vzorků činila z tohoto setkání s vínem výjimečný gastronomický zážitek, který nezkazil ani místy prudký déšť. K dobré pohodě také přispěla cimbálová muzika. Děkujeme celé rodině pana Maňáka i ostatním spolupracovníkům, kteří vytvořili prvotřídní servis.
Naskladnili jsme nová vína od Vinařství Pod Radobýlem. Letošní MOPR 2017 navazuje na loňský MOPR 2016, který byl oceněn jako Nejvýše hodnocené víno Žernoseckého koštu 2018. Víno je suché, svěží s chutí limetky a v dochuti můžeme cítit dotek červeného grepu. Můžeme doporučit k plodům moře, paštikám a k lehkým pokrmům, např. k těstovinám.
Dále jsme ochutnali Ryzlink Rýnský 2017, který nás zaujal zlatavou barvou, příjemnou kyselinkou, víno je lehce kořenité s příchutí sušených meruněk a medu. Tato klasika se hodí k rybám, sýrům, pokrmům se zeleninou a tučnějším masům.
na říjen připravujeme naši druhou degustaci v Praze. Ochutnávat budeme vína z Vinařství pánů z Lipé. Mezi vybrané bude patřit Sylvánské zelené, Ryzlink Rýnský, Rulandské šedé, Sauvignon, Tramín, Chardonay, Pálava, Frankovka, z kolekce BRILLIANT a Merlot a Rulandské modré z kolekce ZIRCON. Degustaci doprovodí odborným výkladem majitel vinařství pan Mgr. Lukáš Lukáš. Máme se opravdu na co těšit. Výborná vína v odborném podání, co víc si přát...
Ochutnali jsme pro Vás další vína z řady ZIRCON Vinařství pánů z Lipé. Byl to Muškát Moravský, jakostní víno, polosladké pozdní sběr, které se vyznačuje vůní a chutí muškátového oříšku s tóny černého rybízu. Barva je světle žlutá, chuť lehčí, s menším obsahem kyselin. Můžeme podávat k ovocným dezertům, k ovocným studeným polévkám a ke kozím a ovčím sýrům.
Další víno, které jsme ochutnali je Merlot, jakostní víno s přívlastkem výběr z hroznů, suché. U tohoto vína můžeme ve vůni ucítit sladší ovocné tóny. V chuti je potom víno mohutné, vyzrálé, s dotekem borůvkové marmelády, v dochuti je potom možné najít stopy hořké čokolády.. Doporučujeme k červeným masům, k paštikám, srnčímu, lehký merlot je vhodný k italským jídlům, těžší merlot potom ke zvěřině.
Takže vážení a milí milovníci vína, proběhla naše první degustace v Praze, kdy jsme ochutnávali produkty Vinného domu z Bzence, majitele pana Dušana Černocha. Bohužel byla negativně ovlivněna nepřítomností sommeliera pana Jakuba Crhy, který slíbil přijet, účast neodvolal a nepřijel. Dále nám nepřálo počasí, kdy v extrémních vedrech při 38°C venku bylo v místnosti jistě přes 30°C. Přes veškerou snahu dvou pytlů ledu se také nepodařilo vychladit vína na odpovídající teplotu.
Sešla se ale skvělá parta lidí, kteří většinou moje nepřipravené vystoupení (náhradou za pana Crhu) tolerovali, a pochybení kolem nevychlazeného vína přečkali. Takže jsem se z chyb, které se nyní staly poučil a slibuji příště zlepšené prostředí a odbornější výklad. Děkuji všem, že vydrželi v těchto extrémních podmínkách až do konce a že po mě ani nic neházeli... Poděkování patří i naší Janě, která hrdinně v extrémním horku připravovala občerstvení a pomáhala s obsluhou....
Vinařství pánů z Lipé uvedlo na trh další řadu vín. Tentokrát se jedná o řadu AMETHYST. Dnes si představíme Tramín červený, polosuché. V barvě můžeme spatřit žluté odlesky zlata. Vůně je kořenitá, s tóny okvětních plátků růží. V chuti najdeme kořenité tóny s lehkým skořicovým závěrem. Můžeme doporučit k drůbeži a orientálním pokrmům.
Dalčí víno z řady AMETHYST je IRSAI OLIVER, polosladké. Barva vína je světle žlutá s doteky zelenkavého zlata Ve vůni je směs exotického ovoce. V chuti pak ucítíme také směs exotických plodů s tóny manga až nezralých banánů. Doporučujeme ke kuřecímu masu a ovocným dezertům.
Poslední víno z řady AMETHYST, které si dnes představíme je Pálava sladké. Ve vůni najdeme lehké citrusové až kořenité tóny. V chuti pak dominují sladší tóny s dotekem rozinek v medu. Doporučujeme ke kořenitým jídlům a k uzeným a pařeným sýrům.
Tato vína možno označit za skutečně dobrá vzhledem k poměru cena - kvalita.
Vážení, přátelé, milovníci vína, dnes ráno jsem bohužel obdržel informaci od someliera pana Jakuba Crhy, že se nemůže ze zdravotních důvodů čtvrteční degustace zúčastnit. Proto se všem moc omlouvám a degustaci přesouváme o 14 dnů na čtvrtek 2.8.
Vaše přihlášky, pokud je nezrušíte zůstávají v platnosti.