4. Třídění vín a sektu podle zbytkového cukru

Termín zbytkový cukr znamená, že při procesu kvašení nebyl kvasinkami spotřebován všechen cukr a ten, který po procesu zbude, je zbytkový cukr. Udává se v gramech na litr. Procento zbytkového cukru může ovlivnit sám vinař, pokud přeruší kvašení, nebo k němu dojde samovolně, protože kvasinky přetvářejí cukr na alkohol a ten je pro kvasinky nepřítelem. Znamená to, že se zvyšujícím se procentem alkoholu pozvolně dochází k úbytku kvasinek a přerušení kvašení. U přívlastkových vín a vín VOC se používá čistě přírodní cukr, zemská vína se mohou přislazovat.

TICHÁ VÍNA

SUCHÁ VÍNA  - zbytkový cukr do 4 g/l (může být až do 9 g/l s podmínkou, že rozdíl cukru a kyselin přepočtených na kyselinu vinou je 2 g a méně) 

POLOSUCHÁ VÍNA - zbytkový cukr do 12 g/l

POLOSLADKÁ VÍNAzbytkový cukr do 45 g/l

SLADKÁ VÍNA - zbytkový cukr nad 45 g/l

Prohlédněte si naši nabídku bílých a červených tichých vín.

 

ŠUMIVÁ VÍNA

BRUT NATURE - do 3 g/l

EXTRA BRUT - do 6 g/l

BRUT - do 12 g/l

EXTRA DRY - 12-17 g/l

SEC - 17-32 g/l

DEMI-SEC - 32 - 50 g/l

DOUX - nad 50 g/l

Toto je základní rozdělení podle zbytkového cukru.Příště si povíme o dalším  jakostním třídění vín podle přetlaku oxidu uhličitého a fortifikace.

Zdroj: vlastní zpracování na základě studia Somellierské základy na Vinařském Institutu

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.