Popis
Veltlínské zelené je tradiční moštová odrůda určená pro výrobu bílých vín. Do Státní odrůdové knihy ČR zapsaná v r. 1941. Veltlínské zelené je v ČR nejrozšířenější pěstovanou odrůdou na výměře 1 662 ha, což představuje 9,7 % z celkové výměry vinic. Na Moravě byly v minulosti pro odrůdu používané názvy Bělošpičák a Muškatel. Původ Veltlínského zeleného sahá pravděpodobně až do starověku a odrůda vznikla buď na území Itálie, nebo Rakouska, kde je v dnešní době pěstovaná na největší výměře ve Světě (cca 24 tis. ha) Víno Veltlínské zelené je vhodné pro výrobu sektů a pro zrání v láhvi.
Jakostní víno s přívlastkem pozdního sběru
Oblast: MORAVA
podoblast mikulovská
obec Novosedly - trať Kamenný vrch
Alkohol: 13,0%
Cukernatost hroznů: 22° ČNM
Zbytkový cukr: 1,8 g/l
Kyseliny: 6,4 g/l
Vysrážení vinného kamene není závadou vína VELTLÍNSKÉ ZELENÉ 2019
Veltlínské zelené & Gastronomie
Veltlínské zelené se díky svému charakteru velmi dobře hodí ke
- studeným lehkým předkrmům
- zeleninovým salátům
- pstruhu na másle nebo smažený telecí řízek
Skvěle také hasí žízeň, třeba i formou vinného střiku
Veltlínské zelené & Sýry
čerstvé sýry (brynza, balkánský sýr...)
uzené a pařené sýry (oštěpek, Koliba...)
Hmotnost | 1.25 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.