PLATBY PŘES BRÁNU PAYS JSOU ZRUŠENY. PAYS JE PRO NAŠE POTŘEBY DRAHÝ. PRO PŘEPOSLÁNÍ Z ÚČTU PAYS NA NÁŠ ÚČET ÚČTUJE DALŠÍ POPLATKY.

Představujeme naše italská vína V.

Můžeme konstatovat,že za poměrně krátkou dobu  naše italská vína našla svoje zákazníky. Nyní se tedy budeme věnovat jednotlivým druhům a představíme si jejich vlastnosti. Jako páté bude představeno PINOT GRIGIO z řady VINO E, které patří k vyhledávaným vínům našeho e-shopu.

Odrůda  PINOT GRIGIO   je v  Itálii nejrozšířeněnjší název pro RULANDSKÉ ŠEDÉ. Je to starobylá francouzská odrůda, která vznikla pupencovou mutací z Rulandského modrého. Do SOK byla zapsána v roce 1941 jako Burgundské šedé. V roce 1993 došlo ke změně názvu na Rulandské šedé po nedohodě a žaloby Francie na tehdejší ČSSR pro nedovolené používání názvu Burgundské. (Stejně jako Rulandské modré a Rulandské bílé).

Hrozny se sklízí ručně v druhé polovině září. Lisování probíhá za studena. Probíhá kontrolovaná fermentace při teplotě ne vyšší než 16 °C. Dále po dobu šesti měsíců se fermentuje v nerezových tancích.

Má slámově žlutou barvu s nazelenavými odlesky. Vůně je plná, s květinovými a ovocnými tóny. Chuť je plná, jemná, harmonická s dotekem zralé hrušky.

Pinot Grigio se perfektně hodí k předkrmům, ke grilované zelenině, a mladým sýrům. Zvláště vhodný je potom k úpravě sladkovodních ryb, jako je pstruh na grilu.

Podáváme při 10 °C - 12 °C

Obsah alkoholu 13.0 %

Pinot-Grigio