Představujeme naše italská vína IV

 

Můžeme konstatovat,že za poměrně krátkou dobu  naše italská vína našla svoje zákazníky. Nyní se tedy budeme věnovat jednotlivým druhům a představíme si jejich vlastnosti. Jako čtvrté bude představeno MONTEPULCIANO D´ABRUZZO z řady CASTANOVE, které patří rovněž mezi vína,která  naši členové klubu objednávají nejčastěji..

Odrůda  MONTELPULCIANO  je v Abruzzi přítomna od nepaměti, ale až od sedmnáctého století je nazývána jeho současným jménem. Hrozno pravděpodobně pochází z jihu Řecka, v oblasti Abruzzo je hodně rozšířené a vzniká tak vynikající MONTEPULCIANO D´ABRUZZO. Odrůda dozrává velmi pozdě, takže nemůže být vysázena dále na severu. Má velké množství hroznů, temné barvy, dobře vyzrálých, s vynikajícím podílem alkoholu, středním tělem a štiplavé, divoké vůně. Má vysoký obsah tříslovin. V Abruzzu, je několik producentů, mezi něž rovněž patří CREA VINI, kteří dokáží z těchto hroznů vykouzlit to nejlepší a prokáží mimořádný potenciál tohoto vína, jako je tmavě rubínověčervená barva a po několika letech zrání chuť hořké čokolády.

 

Hrozny se opatrně lisují, macerace probíhá v dubových kádích s ručním lisováním a fermentací při kontrolované teplotě. Zrání probíhá po dobu 18 měsíců v dubových sudech a 12 měsíců v nerezových nádržích. Dalších šest měsíců leží v lahvi před jeho distribucí.

Barva je  rubínově červená s odleskem granátu. Vůně je složitá s převahou červeného ovoce, můžeme cítit švestky, velmi zralé třešně. Vyznačuje se také plným tělem, jemnou sametovou tříslovinou, které spolu harmonizují a nabízejí dlouhou a příjemnou dochuť.

Montelpulciano můžeme obecně díky přirozené kyselosti kombinovat s velkým množstvím potravin. Silná příchuť bylin a tabáku spolu s taninem však vyžaduje bohatší a chutnější potraviny.

Z masových pokrmů můžeme jmenovat pečené vepřové rameno, hovězí burger s houbami a grilovaná hovězí prsa..

Podáváme také se zapečenými špagetami ze sýrem, k zralému čedaru, parmazánu, Asiago plněné zeleninou.

Podáváme při 18 °C - 20 °C

Obsah alkoholu 13.0 %

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.