PLATBY PŘES BRÁNU PAYS JSOU ZRUŠENY. PAYS JE PRO NAŠE POTŘEBY DRAHÝ. PRO PŘEPOSLÁNÍ Z ÚČTU PAYS NA NÁŠ ÚČET ÚČTUJE DALŠÍ POPLATKY.

Představujeme naše italská vína IV

 

Můžeme konstatovat,že za poměrně krátkou dobu  naše italská vína našla svoje zákazníky. Nyní se tedy budeme věnovat jednotlivým druhům a představíme si jejich vlastnosti. Jako čtvrté bude představeno MONTEPULCIANO D´ABRUZZO z řady CASTANOVE, které patří rovněž mezi vína,která  naši členové klubu objednávají nejčastěji..

Odrůda  MONTELPULCIANO  je v Abruzzi přítomna od nepaměti, ale až od sedmnáctého století je nazývána jeho současným jménem. Hrozno pravděpodobně pochází z jihu Řecka, v oblasti Abruzzo je hodně rozšířené a vzniká tak vynikající MONTEPULCIANO D´ABRUZZO. Odrůda dozrává velmi pozdě, takže nemůže být vysázena dále na severu. Má velké množství hroznů, temné barvy, dobře vyzrálých, s vynikajícím podílem alkoholu, středním tělem a štiplavé, divoké vůně. Má vysoký obsah tříslovin. V Abruzzu, je několik producentů, mezi něž rovněž patří CREA VINI, kteří dokáží z těchto hroznů vykouzlit to nejlepší a prokáží mimořádný potenciál tohoto vína, jako je tmavě rubínověčervená barva a po několika letech zrání chuť hořké čokolády.

 

Hrozny se opatrně lisují, macerace probíhá v dubových kádích s ručním lisováním a fermentací při kontrolované teplotě. Zrání probíhá po dobu 18 měsíců v dubových sudech a 12 měsíců v nerezových nádržích. Dalších šest měsíců leží v lahvi před jeho distribucí.

Barva je  rubínově červená s odleskem granátu. Vůně je složitá s převahou červeného ovoce, můžeme cítit švestky, velmi zralé třešně. Vyznačuje se také plným tělem, jemnou sametovou tříslovinou, které spolu harmonizují a nabízejí dlouhou a příjemnou dochuť.

Montelpulciano můžeme obecně díky přirozené kyselosti kombinovat s velkým množstvím potravin. Silná příchuť bylin a tabáku spolu s taninem však vyžaduje bohatší a chutnější potraviny.

Z masových pokrmů můžeme jmenovat pečené vepřové rameno, hovězí burger s houbami a grilovaná hovězí prsa..

Podáváme také se zapečenými špagetami ze sýrem, k zralému čedaru, parmazánu, Asiago plněné zeleninou.

Podáváme při 18 °C - 20 °C

Obsah alkoholu 13.0 %